Handla spel i Malmö

Historik 90-talets spelbutiksexplosion

När intresset för tv-spel på allvar blossade upp i Sverige i början på 90-talet etablerades nya spelbutiker och kedjor på löpande band. Malmö var inget undantag och det var här som begagnathandeln på allvar gjorde sitt intåg genom butiken Gameland, som låg centralt vid Södertull. Detta med begagnathandel och möjligheten att byta in gamla spel mot nya var inte helt okontroversiellt och det gjordes försök att stoppa verksamheten (läs mer här). Gameland blev sedermera en av de Malmöbutiker som lade ner först.

Vi fick även se Tv-spelhuset etablera sin skånska kedja, med butiker i Malmö (Djäknegatan), Lund och Helsingborg. Det var här många malmöiter spelade Super Mario 64 för första gången, på den stora ”kiosken” från Nintendo som såg ut såhär. Inbytessystemet medgav goda möjligheter att spela utan att det blev alltför dyrt; om man köpt ett spel på Tv-spelhuset och kunde uppvisa kvitto minskade värdet med 100 kr vid inbyte mot ett annat begagnat spel, vilket förstås var fördelaktigt inte minst i jämförelse med hur snabbt de senaste spelen tappar i värde numera. Prislapparna utgjordes av runda klistermärken i olika färger, som motsvarade olika nivåer från 50 kr och uppåt.

Precis vid Gustav Adolfs torg, på Engelbrektsgatan, låg länge Powerstore, som blev den sista av Malmös gamla genuina spelbutiker att stänga igen. Här samsades spel med cd-skivor, Laserdisc, dvd-film och merchandise.

I början av 2000-talet hade braschen expanderat kraftigt och de riktigt stora tv-spelskedjorna slog upp sina första butiker i Sverige. I Malmö öppnade Game på S Förstadsgatan och gamla Tradition köptes upp av EB Games (numera Gamestop) med butik bl a på Hamngatan. Konceptet var på många sätt en kopia, med begagnathandel och möjlighet att byta in spel. Kedjorna öppnade nya butiker över hela Sverige i en rasande fart, med centrallager i Stockholm respektive Arlöv. Senare gick även en rad av de mindre aktörerna ihop under namnet Corestore eftersom man tillsammans fick bättre möjlighet till större inköpsvolymer och därmed lägre priser, i konkurrens med de multinationella giganterna.

Idag kedjor, second hand och outlet

Idag när flera renodlade spelbutiker lagt ner eller reducerat sin verksamhet har det uppstått andra alternativ. Ska man handla spel över disk så tror jag att det finns tre huvudsakliga butikskategorier; dels finns många Game- och Gamestopbutiker kvar ännu. I Malmö finns Game på två ställen; Emporia och Jägersro center (butiken på S Förstadsgatan stängde för ett tag sedan). Sedan ett tag handlar man även med begagnade retrospel vilket gör ett besök extra intressant. Enskilda butiker lägger ofta in bilder på nyinkomna partier, t ex här. Inte sällan kan man hitta rätt intressanta titlar. För Gamestops del finns tre butiker i stan; på Entré köpcenter vid Värnhem, Triangelns köpcenter och Mobilia köpcenter. De säljer inte retrospel, men har ett rätt stort utbud av PS2 och DS t ex. För övrigt har också Mediamarkt på handelsområdet i Svågertorp ett stort spelutbud (deras andra Malmöbutik, på Bernstorp, är numera nedlagd). Hos Mediamarkt kan man dock inte byta in eller handla begagnade spel.

Den andra kategorin är traditionella second hand-butiker som ibland råkar få in ett och annat spel, eller konsoler till oftast bra priser. Emmaus och Myrorna, båda på S Förstadsgatan, är två exempel. Emmaus har ibland haft spelkampanjer när de haft större partier inne, och om detta brukar de annonsera på sin hemsida. Sedan finns ett antal andra second hand-butiker runt om i stan som är intressanta att besöka med jämna mellanrum. Hos Returen på Västra Rönneholmsvägen kan man stöta på alltifrån Nes-konsoler till gamla speltidningar, och hos Öppna Hjärtat finns till och med en liten spellåda och en särskild elektronikavdelning där det dyker upp konsoler då och då. Bland spelen har funnits titlar till bl a PS2, DS, PSP och Dreamcast, men de går åt rätt fort.

Den tredje kategorin är alla outletkorgar som dykt upp i dagligvaruhandeln och hos elektronikjättarna. Ibland dyker det upp en del intressanta titlar, t ex hos Coop på Jägersro center, Ica Maxi i Västra hamnen och Siba på handelsområdet i Svågertorp (det finns flera ytterligare sådana butiker i respektive kedja i Malmö).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s